Veckans affärer: Smarta solceller från Sverige ska lysa upp hela Afrika

15 September, 2016 - 13:30

25-åriga chalmeristen Emma Woxlin är en av entreprenörerna bakom Epishine som trycker billiga och energieffektiva solceller i plast. Nu ska hon flytta produktionen från labbet till fabriken och sedan väntar Afrika.

"Solenergi står bara för 1 procent av världens elanvändning. Jag menar att det beror på att solceller baserade på kisel inte är en tillräckligt hållbar lösning", säger Emma Woxlin.

Hon är en av entreprenörerna bakom projektet Epishine som är i full färd med att kommersialisera en kostnadseffektiv teknik för att tillverka organiska solceller. "Det är ungefär lika enkelt att återvinna våra solceller som att återvinna en Coca-Cola-flaska!"

Energiåterbetalningstiden för en solcell är mindre än en månad. Motsvarande tid för kiselbaserade solceller är minst ett år eftersom det krävs mycket energi både för att utvinna kisel och för att tillverka solcellerna.

Epishine är än så länge ensamt om att producera helt metallfria solceller i större skala. Det är möjligt genom en produktionsteknik som kan liknas vid hur tryckerier massproducerar tidningar. "Vi trycker plastbläck på plast och solcellerna kan göras jättelånga. De har möjlighet att bli det billigaste energislaget någonsin."

Tryckerianläggningen finns vid Printed Electronics Lab i Norrköping och har en kapacitet på cirka 20 000 kvadratmeter solceller per år. Planen är att satsa 3 miljoner kronor för att bygga ut till 120 000 kvadratmeter.

Läs hela artikeln på VA.se

 

Läs mer om tryckt elektronik

Printed Electronics Arena

Printed Electronics Arena Manufacturing