SvD: "Visste ni att Sverige är världsledande på tryckt elektronik?"

7 July, 2017 - 08:43

Det här är en text från SvD Ledare.

LEDARE Jag lovar er. En vanlig arbetsvecka i Norrköping betyder mer än politikerveckorna i Almedalen och på Järvafältet tillsammans. Men det får man knappast veta om man följer det dagliga nyhetsflödet.

Visste ni att Sverige är världsledande på tryckt elektronik? När man förut etsade kretskort med farliga kemikalier och svåra miljöskador kan man i dag trycka elektronik i maskiner som påminner om gamla papperstryckerier. Produkten är bokstavligt talat lövtunn och flexibel, framställs till en fjärdedel av kostnaden och nästan utan effekt på miljön. Den nya tekniken gör det dessutom möjligt att flytta hem produktion från Asien till Sverige.

Och om man listar de mest lovande svenska entreprenörerna så kommer åtminstone tre bolag inom tryckt elektronik med i toppskiktet. DP Patterning tillverkar själva tryckpressen, eller rättare sagt torrfräsen. Företaget startades 2009 och fick sitt genombrott 2014 med ett mångmiljonkontrakt med Mühlbauer, en tysk bjässe som tillverkar smartcards. Epishine, grundat 2015, gör solceller med nanotunna lager av olika polymerer tryckta på PET-film. InviSense, grundat 2013, har en mikrometertunn fuktsensor som enkelt kan byggas in i väggen eller golvet i badrummet för att snabbt kunna avläsa eventuella renoveringsbehov.

Läs hela ledartexten på SvD.se

 

Läs mer

Printed and Organic Electronics på RISE Acreo