Staffan Nordlinder får ÅForsks entreprenörsstipendie 2017

26 April, 2017 - 12:31

Stiftelsen ÅForsks entreprenörsstipendie för 2017 har tilldelats Staffan Nordlinder vid DP Patterning, för en banbrytande metod för att tillverka flexibla kretskort.

DP Patternings maskiner fräser fram kretskorten, en metod som är både enklare och billigare och som dessutom går tio gånger så snabbt som konventionell etsning. Metoden är också skonsammare mot miljön:

 –Vi använder inga kemikalier i vår metod, säger Staffan Nordlinder. Restprodukten blir rent aluminium som vi kan återvinna.

Utvecklingen av metoden startade som ett examensarbete på RISE Acreo, och maskinerna har utvecklats inom ramen för Printed Electronics Arena, RISE Acreos världsledande arena för tryckt elektronik i Norrköping. Tommy Höglund är ansvarig för Printed Electronics Arena på RISE Acreo:

–Det är både roligt och välförtjänt att Staffan och DP Patterning får det här stipendiet. Det visar också att den forskning och utveckling som vi på RISE Acreo tillsammans med Linköpings Universitet bedriver vid Printed Electronics Arena kan resultera i bolag med potential att påverka världsmarknaden, säger han.

ÅForsks entreprenörsstipendie delas ut årligen till Sverige tio mest innovativa entreprenörer. Den sökande entreprenören ska ha koppling till universitetsmiljö, antingen som student, doktorand, forskare eller lärare. Stiftelsen ÅForsk bildades 1985 och är arvtagare till den år 1895 startade Ångpanneföreningen.

 

Read more about DP Patterning (in english)

Printed and Organic Electronics at RISE Acreo

Printed Electronics Arena