Skellefteå först ut med smart hem

2 December, 2015 - 08:00

Skellefteå är först ut med att visa upp en unik lösning för det ”öppna smarta hemmet” i praktiken – en plattform för tjänster inom komfort, trygghet och energi. Lösningen har utvecklats tillsammans med Skebo, Skellefteå Kraft, There Corporation, Interactive Institute Swedish ICT och Alleato under ledning av Acreo Swedish ICT.

Idén om det smarta hemmet är inte ny, det finns en rad olika lösningar på marknaden. Projektledare Claus Popp Larsen, Acreo Swedish ICT, säger:

- Problemet är att de ofta bygger på leverantörsägda plattformar, vilket leder till att fastighetsägare tvingas förbinda sig till en specifik leverantör. Här har vi skapat en plattform som tillåter andra tjänsteleverantörer att komma åt data och erbjuda tjänster. Dessutom jobbar vi med att ta fram nya affärsmodeller som tillfredsställer alla inblandade aktörer.

Skellefteå Kraft erbjuder idag bredbandsuppkoppling i de flesta bostäder i Skellefteå, däribland Skebos lägenheter. Idag används bredband i hemmet mestadels till nöje såsom tv och datorer, men det finns en stor potential att använda bredbandsnätet till fler funktioner som för t ex välfärdstjänster. Den nya lösningen gör just det och bygger på en gemensam och öppen plattform för tjänster inom energianvändning, komfort och fastighetsautomation. Målet är att ge de boende ökad trygghet, fler funktioner och en hållbar energianvändning och samtidigt ge flexibilitet till fastighetsägaren och välkomna tredjepartsaktörer till att kunna erbjuda sina tjänster.

- Det här är första gången någon visar upp en lösning för smarta hemmet där man genom teknik och affärsmodeller skapar ett system som är öppet på riktigt, säger Claus Popp Larsen.

Projektet samlar 24 partners som kommuner, bostadsbolag, bredbandsleverantörer och små och stora teknikföretag med syftet att skapa en öppen gemensam teknisk plattform för tjänster och gemensamma affärsmodeller. Nu erbjuds 20 hyresgäster att testa den nya tekniken som utvecklats inom ramen för Vinnovaprojektet ”Hållbara öppna lösningar för det smarta hemmet”.

För mer information

Claus Popp Larsen, Acreo Swedish ICT
claus.popp.larsen [at] acreo.se

Läs mer

Projekt: Hållbara öppna lösningar för det smarta hemmet

Business area at Swedish ICT: Urban Life