NyTeknik: Målet: Koppla ihop artificiella huden med nervsystemet

27 September, 2017 - 13:30

Artificiell hud, superkondensatorer av cellulosa och elektriskt ledande plast. Materialforskningen har kommit långt – men vill längre.

Apple Watch lanserades 2014 men det är bara början på vad Stanfordprofessorn Zhenan Bao kallar Bodynet: hur den digitala världen alltmer kopplas ihop med kroppen och den fysiska omgivningen. I framtiden kommer vi att få smarta kläder och till slut också elektronik som kan kommunicera med oss och direkt påverka vår kropp.

– Det kommer att ta tid men det går åt det hållet, säger Zhenan Bao under ett symposium, vid Linköpings universitets Norrköpingsfilial, som hålls för att uppmärksamma att Wallenbergs forskningsstiftelse fyller hundra år.

Jesper Edberg och Anurak Sawatdee, utvecklingsingenjörer på RISE Acreo, utvecklar en superkondensator uppbyggd av kol, elektriskt ledande plast och cellulosa. Den bygger på forskning av professor Magnus Berggren.

Kondensatorn kan i likhet med ett batteri lagra energi men avge den i betydligt snabbare takt. Tillverkningen utgår från plastfilm på rulle som är täckt med ett tunt lager aluminium.

 

Läs hela artikeln på nyteknik.se.

 

På den här sidan hittar du mer information om tryckt elektronik och de olika projekt vi bedriver inom området.

Läs mer om Printed Electronics Arena här.