Ny Teknik: Kroppen kan själv ställa diagnos och ge medicin

21 June, 2016 - 12:05

Sensorer på kroppen upptäcker att ett epilepsianfall är på gång. En signal går till medicinpumpen i hjärnan och anfallet kan hävas. Bakom visionen står svenska forskare som vill bli först i världen med ett intranät för kroppen.

Forskare vid forskningsinstitutet Acreo i Norrköping och Linköpings universitet fick nyligen 35 miljoner kronor från Stiftelsen för strategisk forskning för att utveckla ett smart internt kroppsnätverk.

Målet är att upptäcka sjukdomar på ett tidigt stadium och ge exakta doser av medicin i rätt tid och på rätt ställe.

– Jämför med en modern bil. Den är full av sensorer och system för att undvika ett haveri. Samma sak vill vi åstadkomma för kroppen, säger Göran Gustafsson, chef för avdelningen för tryckt elektronik på Acreo.

För att nå visionen har forskarna dragit i gång initiativet Biocom Lab. Där utvecklas alla de delar som behövs till det smarta kroppsnätverket.

Göran Gustafsson leder arbetet som går ut på att utveckla tunna och lätta sensorer som kan fästas på kroppen för att mäta puls, andning, stress, sockerhalt och andra parametrar.

Den här typen av biosensorer är under snabb utveckling. Det som gör projektet i Norrköping unikt är att själva kroppen används för informationsöverföringen.

 

Läs hela artikeln på nyteknik.se.

 

LÄS MER

BioCom Lab - An initiative towards the intra-body network