GP: Nu ska 100 sensorer mäta din luft

16 August, 2017 - 15:00

Snart kan du se exakt hur förorenad luften i just ditt kvarter är. – Med mer information kan det tas bättre beslut – såväl om var en ny väg ska byggas, som vilken springrunda du ska ta, säger Patrik Dahlqvist, vd för Insplorion, som står för mätningarna.

I dag har Göteborgs stad totalt sju mätstationer, fyra fasta och tre mobila, som mäter luftkvaliteten runt om i staden. Allt läggs samman och resultatet för hela centrala Göteborg kan bland annat ses på stadens hemsida och i appen Luften i Göteborg. Nu ska kollen på luften bli mer utförlig och ännu mer lokal. Om några år ska mätningsjobbet i stället skötas av runt 100 små sensorer, uppsatta på lyktstolpar och vid trafikkameror i hela Göteborg. Det är en del i det nya projektet Luft och Vatten med Internet of Things.

– Sensorerna är mycket mindre än dagens mätstationer och kan bland annat mäta förekomsten av flera olika gaser, som kväveoxid, i luften. Den informationen kan sedan visas, i realtid, på kvartersnivå istället för på stadsnivå som i dag, säger Patrik Dahlqvist, vars Insplorion står för sensorerna och det patenterade tekniska systemet runt dem. 
Syftet med projektet, som löper över tre år, är att få fram ännu mer exakt information om kvaliteten på den luft göteborgarna andas in varje dag. Slutsatserna ska bland annat användas för att ta bättre underbyggda beslut – på alla nivåer.
– Det kan till exempel hjälpa till när man tar stadsbyggnadsbeslut om var en ny väg ska byggas eller vilken hastighet som ska gälla på olika vägsträckor. Du kommer också att kunna se hur luftkvaliteten är i ditt kvarter just nu, och jämföra den med läget i andra områden av Göteborg – det gör att det kan bli enklare att också ta beslut i vardagen, säger Patrik Dahlqvist.

Läs hela artikeln på www.gp.se.