Genombrott: Jonpump som lindrar kronisk smärta

12 May, 2015 - 13:50

En mikropump som opereras in i kroppen och skickar ut joner som lindrar kronisk smärta - det är en smärtstillande teknik som forskargruppen inom Organisk elektronik i Norrköping nu är först i världen med. Tekniken har utvecklats i nära samverkan LiU, Acreo och KI.

Kronisk smärta är ett mysterium. Ingen har ännu hittat en förändring som kan förklara varför det fortsätter att värka, fast skadan har läkt. Därför är det svårt att utveckla läkemedel som kan minska lidandet. Nu har forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet, i samverkan med Acreo Swedish ICT och Karolinska institutet, konstruerat en liten elektroniskt styrd pump som skickar ut joner av gaba, en av kroppens smärtstillade signalsubstanser. Om den lilla plastpumpen opereras in i kroppen kan gaba pumpas ut på ställen där smärtimpulserna normalt sett går in i ryggraden. Där blockerar jonerna vägen in till det centrala nervsystemet och smärtsignalerna hindras från att nå hjärnan.

Acreos roll i innovationen har främst varit att bidra med kompetens inom produktutveckling och komponenttillverkning. Vi är också medförfattare i den vetenskapliga artikeln.

För 10 år sedan formerades kompetenscentrat OBOE - Strategic research center for Organic BioElectronics. Den mångåriga samarbetet inom centrat har resulterat i de banbrytande resultat som nu presenterats i det vetenskapliga magasinet Science Advance, en systertidning till den vetenskapliga tidskriften Science. 

Läs mer

Project: Organic BiOElectronics

Gå till den vetenskapliga artikeln

 

Genombrottet har uppmärksammats i ett flertal tidningar och TV-kanaler i världen.

Läs nyhetsartikeln i  Ny Teknik

Läs artikeln i Science Advanced