Forskning & Framsteg: Egen el från hjärtat

19 May, 2017 - 10:53

Var vi än befinner oss omges vi av energi som skulle kunna driva små elektriska apparater och sensorer. Utmaningen är att fånga in den. Nu utvecklar svenska forskare en pacemaker som ska drivas av hjärtats egna slag.

Drygt 60 000 svenskar är beroende av sin pacemaker som ger hjärtat en livsviktig elektrisk impuls när det slår för långsamt. En dag fick Cristina Rusu, expert på mikrosystem på forskningsinstitutet Rise Acreo i Göteborg, ett samtal från en av dem.

– Han berättade hur glad han skulle bli om han slapp nya operationer för att byta batteriet på sin pacemaker. Det väckte starka känslor att höra hur mycket vårt projekt betyder för människor, säger hon.

Projektet, som mannen hört om, är ett EU-projekt med målet att ersätta pacemakerns batteri med energi från hjärtats slag. Cristina Rusu är en av flera svenska forskare som deltar i arbetet.

Hon visar ett rum med en mycket speciell skakmaskin. Den är specialbyggd för att testa de minimala kraftverk – energiskördare – som hon och hennes kolleger utvecklar för att omvandla hjärtats slag till elektricitet. Det lilla chippet är bara några millimeter. Cristina Rusu fäster det i skakmaskinen som bultar som ett hjärta.

Rörelsen upp och ner får det att börja hända saker inne i chippet. En minimal tyngd, osynlig för ögat och fäst i två fjädrar, börjar vibrera.

– Det är som att slå an en gitarrsträng, säger Cristina Rusu.

Läs hela artikeln på fof.se.