Ett hundratal barn upptäckte ljus och elektroner

2 June, 2016 - 14:48

”I couldn’t sit a minute, the kids were really curious and interested!”. Så beskrev en av utställarna hur hans kväll varit när Acreo Swedish ICT tillsammans med KTH arrangerade öppet hus på temat ”Upptäck ljus och elektroner”. Ett hundratal barn och ungdomar mellan 6 och 16 år passade på att lära sig mer om hur ljus och elektroner fungerar.

Davina Schatz, Linn Falkman och Elisabeth Storckenfeldt går alla i sjuan på Fribergaskolan i Danderyd. Trots att högskolestudier är några år bort har alla tre redan bestämt sig för att studera teknik vid KTH:

– Det bästa med att komma hit är att man får se hur saker fungerar i verkligheten, att diskutera och ställa frågor till riktiga experter. Men framför allt att vi själva kan få komma med egna idéer och på så sätt kanske påverka hur saker ska fungera i framtiden, säger dom.

Vid tolv olika stationer kunde besökarna bekanta sig med allt ifrån en självkörande bil och en infraröd kamera till hologram och en jordglob som svävar tack vare elektromagneter.

– Hologrammen var coolast, tyckte Jakob Livåg och Axel Rysjö-Lisslö, som båda går i femte klass på olika skolor i Järfälla.

Önskemål hördes från flera håll om liknande arrangemang  i framtiden. Killarna från Järfälla är i alla fall säkra på sin sak:

– Nästa gång ska vi ta med hela klassen, säger dom innan dom ger sig av för att prova värmekameran innan stationen stänger.

För mer information

Qin Wang, PhD/Senior Scientist
qin.wang [at] acreo.se

 

Läs mer

Upptäck ljus och elektroner