Dagens Industri: It-professorn manar till långsiktighet

25 October, 2016 - 16:45

Stora datamängder, molntjänster och automation är på modet, men var finns nästa stora, snabba it-trend? Glöm den – tänk långsiktigt i stället, tycker Chalmersprofessorn David Sands.

När alla letar efter ”Nästa Stora Grej”, it-innovationer som kan bli riktigt stora riktigt fort, då vill David Sands hellre prata om det långa loppet. Lägg i stället fokus på digital hållbarhet enligt honom – där finns affärsmöjligheter.

En stunds eftertanke kan betyda pengar.

”Vi kan till exempel bygga självkörande bilar – men vi kan inte skydda dem mot att bli hackade än. Det håller så klart inte på sikt”, säger David Sands, som är professor i data- och informationsteknik.

 

Acreos Christina Lagerstedt blev intervjuad och kommenterade gällande hur olika företag jobbar med att samla in och använda sig av data: 

”Google har blivit stämda flera gånger, så jag förstår att företaget funderar på sina möjligheter”, säger hon.

En trend är datafusion: att köpa in och lägga ihop data från väldigt många håll. Datafusion lär öka misstron mellan användare och bolag, inte minska den. Den förutsätter att nätanvändarna vet mer om vilka data som kan säljas och varför och känner att det går bra.

”Nätdata är hårdvaluta som företag som till exempel mobiloperatörer kan tjäna stora pengar på att sälja. Men en del avstår i dag för varumärkets skull”, säger Christina Lagerstedt, på Acreo.

Läs hela artikeln på www.di.se.