ComputerSweden: Nu ska allt röststyras – då hamnar Sverige i bakvattnet

24 November, 2017 - 16:44

Glöm mus, tangentbord och pekskärm. Alla smarta prylar ska röststyras, men än så länge är utbudet på svenska nästintill obefintligt. Kommer vi halka efter – eller får vi lov att börja prata engelska?

Hej Siri, kan du ta fram telefonnumret till närmaste vårdcentral?

– Jag kan inte få fram någon information om Downtown. Jag beklagar, svarar min telefon med stolpig röst.

Röstassistenterna, som Siri, är framtiden. Det spår allsköns analytiker och techevangelister. När allt fler prylar runt omkring oss kopplar upp sig räcker inte tangentbord och pekskärmar till för att interagera med dem. Vi behöver kunna prata med tekniken.

I USA har revolutionen redan inletts. Amazon Echo och Google Home har blivit storsäljare, och assisterna har börjat integreras i mängder av enheter. I januari får de sällskap av Apples Homepod, och Microsoft kommer väl förr eller senare rulla ut motsvarande produkt för sin Cortana.

Claus Popp Larsen på forskningsinstitutet RISE är också övertygad om att vi kommer att kunna röststyra vår teknik på svenska. Men har också svårt att ge ett svar på när.

– Jag tror självklart att det kommer på svenska någon gång. Hur fort det går har jag ingen aning om, men det kommer på svenska det kan vi vara säkra på, säger Claus Popp Larsen.

 

Läs hela artikeln på computersweden.idg.se.

 

Läs även artikeln "Röststyrning tar över våra hem – är det framtiden eller ett säkerhetshot?" i [PC för alla] där Claus Popp Larsen också intervjuas i ämnet.