Bättre mobiltäckning inomhus: piloten i Göteborg är i gång

16 June, 2016 - 09:00

Tusentals nya energieffektiva och miljövänliga bostäder har byggts under de senaste åren, och tusentals nya miljövänliga bostäder byggs för framtiden, många om inte de flesta med samma problem: dålig inomhustäckning. Acreo Swedish ICT arbetar just nu med ett pilotprojekt som förhoppningsvis ska lösa problemet med inomhustäckning i nybyggda fastigheter för gott.

Nybyggda hus är välisolerade, miljövänliga och energieffektiva men påverkar täckningen för mobiltelefoni och internetuppkoppling så pass att den kraftigt försämras, eller i värsta fall uteblir. Acreo Swedish ICT har, tillsammans med partners, fått stöd av Vinnova för att lösa problemet.

- De flesta personer som bor i nybyggda fastigheter känner nog igen sig om att mobiltäckningen är dålig, och att de i värsta fall måste luta sig ut från fönstret för att kunna ta ett samtal. Så ska det såklart inte behöva vara, och vi tror oss inom kort kunna välja de bästa lösningarna på problemet, som bör gynna såväl boende och fastighetsägare samt fungerar oavsett operatörer, säger Mikhail Popov som är forskare på Acreo och projektkoordinator för projektet.

Projektet testar olika kombinationer av tekniska lösningar och affärsmodeller i flerbostadshus i Stockholmsområdet, Malmö och Göteborg. Erfarenheter - tekniska, ekonomiska och organisatoriska - ska samlas, analyseras och kommuniceras. Nu är piloten igång i en nybyggd fastighet på Elins Gård i Göteborg, och flera piloter är snart i drift på andra platser runtom i landet.

Målet med projektet, som Acreo driver med bland andra SABO, Stockholms Stad, ReWiCom, SP och JM, är att uppnå mobiltäckning inomhus som boende, fastighetsägare och mobiloperatörer är nöjda med – både sett till upplevelse och ekonomi. 

En presentation av de preliminära resultaten kommer ske vid två seminarier nu i september.

Tid och plats:

Seminarium 1:
23 september, 2016, kl.08:15 – 10:00
SABO, Drottninggatan 29, Stockholm

Seminarium 2:
28 september, 2016, 12:00 - 14:30 med lunch, SP Food och Bioscience, Frans Perssons väg 6, Göteborg

Är du intresserad av att ta del av resultaten, kontakta Mikhail Popov för inbjudan till seminarierna.

 

Läs mer:
Om projektet
Frågor & svar

 

För ytterligare information:
Mikhail Popov, Senior Scientist, PhD
mikhail.popov [at] acreo.se