Acreo och Sensonor utvecklar ny IR-bildsensor

11 November, 2009 - 09:00

Acreo och Sensonor utvecklar ny IR-bildsensor

Acreo AB och Sensonor Technologies AS har tecknat avtal om samarbete för att industrialisera en ny hög-prestanda IR-bildsensor. Teknologin bygger på att kombinera etablerade tillverkningsprocesser för VLSI och MEMS på ett nytt sätt. Produktionen kan därför ske i mycket stora volymer. Detektorn behöver inte kylas och kan byggas in i små, energisnåla värmekameror som kan användas för inspektion, övervakning och avancerade säkerhetslösningar inom många områden.

Kista, Horten  2009-11-11:

Bildsensorn, som kan göra en bild av värmestrålningen från t.ex. människor och djur, bygger på en ny typ av värmekänsligt halvledarmaterial som ger mycket hög känslighet. Nanometertunna skikt tillverkas med extremt god kontroll atomlager för atomlager. En kamera som använder den här typen av bolometer-detektor kan skapa bilder av omgivningen i totalt mörker. Kamerorna kan exempelvis användas i bilar för att minska olyckriskerna vid mörkerkörning.

Genom att kombinera Acreos unika materialteknologi och kunskap om infraröddetektorer med Sensonors kompetens och långa erfarenhet av tillverkning av mikrosensorer för bilindustrin kommer man att kunna tillverka en produkt med bästa prestanda och tillförlitlighet till ett mycket konkurrenskraftigt pris jämfört med dagens lösningar.

-  Det är med stor tillfredställelse vi ser att den teknologi vi utvecklat under några år nu når industrialiseringsfasen, säger Hans Hentzell, VD på Acreo. Sensonor med sitt produktionskunnande kommer att revolutionera IR-branschen. Nästa generations IR-detektorer kommer därmed att bli direkt tillgängliga för svenska systemföretag.

- Det nära samarbetet mellan Acreo och Sensonor möjliggör en snabb etablering av ett nytt affärsområde och ökar bolagets konkurrenskraft säger Sverre Horntvedt, President och CEO för Sensonor.

Samarbetet inom IR området är ett resultat av några års gemensam forskning inom EU projekten PIMS, FNIR och ICU. Avtalet inkluderar licensiering av Acreos patenterade materialteknologi som är utvecklad med stöd från VINNOVA och FMV.

Kontakt:

Acreo: Per Ericsson, Project ManagerTel: +468 632 77 42E-post: per.ericsson [at] acreo.se

Om Acreo

Acreo är helägt dotterbolag till forskningsinstitutet Swedish ICT Research AB och arbetar med kontrakterad forskning och utveckling. Acreo tillhandahåller innovativa lösningar inom elektronik, optik och kommunikationsteknologi som bidrar till tillväxt och lönsamhet.

Specifikt bedriver Acreo avancerad FoU inom området bildsensorer för icke synliga ljusvåglängder, tex IR, UV och röntgen. Detta arbete utförs inom ramen för Acreos kompetenscentrum IMAGIC men även genom samarbetet inom de EU-finasierade projekten FNIR och ICU. Acreo med dotterbolag har 140 anställda och verksamheten är förlagd till Kista, Norrköping och Hudiksvall.

Om IMAGIC: www.acreo.se/IMAGIC

Om EU projekten: www.fnir.nu

Om Sensonor

“When size, performance and robustness matter!”Sensonor Technologies utvecklar och tillverkar avancerade integrerade tryck- och gyrosensorer för krävande applikationer baserade på MEMS teknologi.

Sensonors produkter är konstruerade för att fungera tillförlitligt i svåra miljöer med tex kraftiga vibrationer/ shockkrafter och aggressiva media. Företaget har de senaste 30 åren hjälpt krävande kunder med möjliggörande lösningar inom aerospace, industri, medicin, försvar och fordonsbranscherna.  Levererade produkter kommer från Sensonors egna resurser för wafer tillverkning, testning och montering. Sensonor kommer inom kort att kunna erbjuda högpresterande okylda termiska bildsensorer (FPA’s).

Sensonor Technologies AS har 150 anställda och verksamheten är lokaliserad till Horten.

Mer info: www.sensonor.no

Kontakt: Hans-Richard Petersen, MarknadschefTlf: +47 4800 1878, e-post: hans-richard.petersen [at] sensonor.no