24 miljoner till tryckt elektronik!

12 June, 2013 - 13:24

Ett topputrustat laboratorium för tryckt elektronik blir nu verklighet i Norrköping. Utrustningen finansieras via ett anslag på 24 miljoner kronor till Linköpings universitet.

- Vi är stolta, glada och mycket tacksamma! Det här är en investering som gör stor skillnad för forskningen och som lyfter Sveriges konkurrenskraft inom vårt område internationellt. Vi ges nu möjligheten att köpa in tryckpressar, analysutrustning samt utrustning för utveckling av material som resulterar i ett topputrustat laboratorium i världsklass, säger Magnus Berggren, professor i organisk elektronik på Linköpings universitet och huvudmottagare av donationen.

Magnus Berggren är huvudmottagare av de 24 miljonerna från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, men bakom ansökan står även forskare på Acreo, KTH, Chalmers, Lunds universitet, Karlstads universitet och Mittuniversitetet.

- Vi har alla verksamhet inom tryckt elektronik och samarbetar redan i dag, säger Magnus Berggren.

Acreo driver tillsammans med Linköpings universitet och NOSP verksamheten inom Printed Electronics Arena, PEA, i Norrköping, ett kommersialiseringscenter för tryckt och organisk elektronik.

Tekniken inom PEA kommer nu att utökas med de resurser LiU tillför med hjälp av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och det nya laboratoriet, Swedish Research Laboratory for Printed Electronics. Laboratoriet kommer att utgöra stommen i den svenska satsningen på tryckt elektronik. Här ingår förutom tryckpresslabbet även ett renrum, ett kemilabb och ett laboratorium för bioelektronik.

 

 

- Den nya utrustningen, och att vi nu gör en nationell kraftsamling inom tryckt elektronik, stärker PEAs och Sveriges ledande position i världen, konstaterar också  Tommy Höglund, processledare för PEA på Acreo Swedish ICT.

Linköping-Norrköping är sedan länge ett kluster för tryckt elektronik och i Linköping finns sedan femton år tillbaka företaget Thinfilm Technology, som är en avknoppning från tunnfilmsforskningen i regionen. Under det senaste året har 3 företag knoppats av från den forskning och utveckling som bedrivs inom tryckt elektronik på LiU och Acreo - Invisense AB, Lumisigns AB och DP Patterning AB.