RISE ICT stories: Första förbandet som säger till

Se filmen Absorbest producerar superabsorbenter för livsmedelsindustrin och sjukvården.

På Absorbest hade man en idé. En tanke. Skulle det vara möjligt att addera ytterligare en egenskap till de förband med hög uppsugningsförmåga som företaget tillverkade? Skulle det vara möjligt att bygga in intelligens i själva förbandet? Skulle det vara möjligt att få förbandet att tala om när det behövde bytas istället för att behöva lossa det och titta efter? Och skulle detta innebära att förband bara behövde bytas när det var nödvändigt?

Svaren på samtliga frågor visade sig vara ja, tack vare en kombination av Absorbests kunskap om superabsorberande sårvårdsprodukter och RISE forskning kring den nobelprisbelönade upptäckten som förändrat världen och där svensk forskning är tongivande: att det går att skapa molekyler som gör att plast kan leda elektricitet. Upptäckten har banat väg för tryckt elektronik, möjligheten att på en tunn plastfilm trycka elektronik i en vanlig tryckpress eller skrivare. Så enkelt och så billigt att det lönar sig att skapa engångsprodukter för sårvård med en inbyggd fuktsensor och en display som visar när förbandet behöver bytas.

Det smarta sårförbandet är nu på väg mot marknaden. Och samarbetet mellan svenskt näringsliv och svensk forskning är på väg mot ännu en framgång.

Vill du veta mer? Kontakta oss!

David Nilsson
Research Scientist
david.nilsson [at] acreo.se
+46 (0)76 115 88 62

Läs mer

Printed and Organic Electronics (In English)

eHealth hos RISE ICT (In English)

Mer RISE ICT stories (In English)